emfinancezoeken

Blog

Model Urenregistratie EMFinance Model Urenregistratie EMFinance
    Ellen
Door On 17 oktober 2013 4 reacties

Urenregistratie - hoe doe je het goed en snel

Veel ondernemers vinden een goede urenregistratie tijdrovend en te veel gedoe. Maar het ontbreken van een kloppende urenregistratie kan grote fiscale gevolgen hebben. EMFinance biedt je een eenvoudig registratiemodel en zet nog even de belangrijkste punten voor je op een rij.

Een goede urenregistratie is fiscaal voordelig.

Als ondernemer wil je graag kunnen aantonen dat je voldoet aan het zogenaamde urencriterium. Dit houdt in dat je als ondernemer jaarlijks minimaal 1.225 uren aan je onderneming besteedt. Alleen dan kom je in aanmerking voor een aantal fiscale ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve (FOR) en de meewerkaftrek. Dit kan je op jaarbasis, afhankelijk van je resultaat, toch al gauw enkele duizenden EURO's besparen op je belastingaangifte.

Wanneer is het bijhouden van een urenregistratie met name van belang?

Jij moet aan kunnen tonen dat je 1.225 uur hebt besteed aan je onderneming. Hoe dichter je met het aantal zakelijke uren bij de norm zit van 1.225 uur, hoe belangrijker een goede urenregistratie. Situaties waarbij dit met name speelt zijn:

 • Parttime ondernemerschap;
 • Startende ondernemers;
 • Ondernemers die er mee stoppen;
 • Zieke ondernemers.

Welke uren tellen mee?

Naast directe, facturabele uren, zijn er tal van indirecte uren die ook meetellen als zakelijk en waar je wellicht niet direct aan denkt. Enkele voorbeelden hiervan zijn de tijd die je besteed aan:

 • Reizen naar je zakelijke doel;
 • Administratie;
 • Acquisitie;
 • Marketing;
 • Netwerken;
 • Website en social media.

Wat kan er mis gaan?

De urenregistratie stuur je niet standaard op naar de belastingdienst maar is wel erg belangrijk. De belastingdienst kan altijd achteraf vragen om je urenregistratie. De praktijk leert dat je met een door jou achteraf ingevulde urenregistratie gemakkelijk problemen over je afroept. Zeker wanneer je deze uren niet kunt onderbouwen met agenda's of andere "bewijsstukken”. Daarnaast kost het achteraf invullen veel meer tijd.

GRATIS urenregistratiemodel van EMFinance!

Heb je behoefte aan een format waarin je eenvoudig en snel je urenregistratie bij kunt houden? Of wil je uitgebreidere informatie?Neem contact op met EMFinance of loop vrijblijvend binnen bij De Zaak Diepenveen. Ik zet je weer op het goede spoor.

 

Lees 26016 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 oktober 2014 11:25
  Ellen

4 reacties

 •   Floyd
  Floyd 05 oktober 2015 Reactielink
   

  Een online tool geniet inderdaad de voorkeur. Ik zelf gebruik Saus: http://saus.io. Een eenvoudige, maar effectieve tool met een overzichtelijk weekdashboard. En ook nog eens gratis!

 •   Deva
  Deva 01 februari 2015 Reactielink
   

  Op zoek naar een goed online urenregistratie systeem? http://www.urenregistratie-offective.nl/

 •   Gerard
  Gerard 28 januari 2014 Reactielink
   

  Het is zeker handig om de juiste software voor jouw te vinden. Zonder dat je het weet ben je zoveel tijd kwijt om alle uren te noteren.

 •   V.Egt
  V.Egt 21 oktober 2013 Reactielink
   

  Vanuit IT oogpunt lijkt het mij toch handiger om een online tool te gebruiken.
  Deze kun je altijd overal bedienen en gebruiken en makkelijk delen met je accountantant. Daarnaast is het kwijtraken van het fysieke lijstje, de print of door een computercrash ook goed ondervangen.

  Ik adviseer daarom de online tool Yoobi, gratis voor starters en zzp-ers. Yoobi bied veel mogelijkheden naar de toekomst toe en is makkelijk uitbreidbaar met bijvoorbeeld online facturatie.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

U bevindt zich hier: Home Blog Urenregistratie - hoe doe je het goed en snel